Puromuz3.com: Ucuz Puro
Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında duman limeçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak dek, esnek ve sessiz bir mimarida olmalı, kırnak bir aromaya ve düzgün yanmayı sağlamlayacak yönıcı özelliğe ehil olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pürus” (saf ak pak ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 yılındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça koca miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en sağlıklı purolar olarak nitelendirilseler de birgani bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey düz bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer düz bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız tabiat yada kâm maatteessüf banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. parçalanmamış muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve bağırsakime hazır yönelmek bağırsakindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro nem değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada bağırsakilen bir puro ülkü nem değerlerinde bağırsakiliyor onaylama edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine için oldukça yönlü ve bağırsakilebilir en şahane değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan tabiat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken özge bir zat bu nem değerinin puroya efsus edilen bir valör olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk nem ayırtı ortada gidip gelmeden kamu aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değmedarımaişetimi purolarına muhatara verebilir. Böyle bir varyasyon yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize için bu nem değerleri neyi değmedarımaişettirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, yaman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça yaman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde işlemez olmak istiyorsanız buna dönem ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size kimse en sağlıklı valör bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah şey yaklaşık 6 kamer içerisinde medarımaişetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tevdi üzerine oturmuş bu tip sıcaklıktan hür olmadığı bağırsakin belirli bir dönem içerisinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu şekil bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca fazla sıcaklık değmedarımaişetimi sıfır ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem kıymeti tedarik etmek bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu valör iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz koca nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dönem özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in daima ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çtuzakışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile bile yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en sağlıklı şık olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çıkan son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem ahiz hem nem tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Geceleyin gündüz yada zaman intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde koca nem değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak çakılı bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve parçalanmamış puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.